Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Austrália odoberie vyznamenania bývalým veliteľom v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyznamenania budú odobraté niekoľkým veliteľom. Ich mená však nezverejnia z dôvodu ochrany súkromia.

Sydney 12. septembra (TASR) - Austrália odoberie vyznamenania niektorým vojenským veliteľom, ktorých jednotky boli zapojené do údajných vojnových zločinov a nezákonného konania počas pôsobenia v Afganistane. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AFP.

Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že toto rozhodnutie - týkajúce sa konkrétnych veliteľov jednotiek, ktorí boli vo funkcii v rokoch 2005 až 2016 - bolo potrebné na "odstránenie krívd z minulosti".

Vyznamenania budú odobraté niekoľkým veliteľom. Ich mená však nezverejnia z dôvodu ochrany súkromia. Oficiálne vyšetrovanie zistilo, že počas 11 rokov austrálske elitné špeciálne jednotky nezákonne zabili 39 civilistov a väzňov v Afganistane.

Marles priblížil, že usvedčujúca vyšetrovacia správa o tejto záležitosti obsahovala 143 odporúčaní - vrátane preskúmania vyznamenaní - a navrhla, aby 19 osôb bolo postúpených austrálskej federálnej polícii. Správa tiež navrhuje vyplatenie odškodného rodinám obetí, ale aj potrebu zreformovať armádu.

Po útokoch v USA z 11. septembra 2001 bolo do Afganistanu vyslaných viac ako 26.000 austrálskych vojakov, aby po boku amerických a spojeneckých síl bojovali proti Talibanu, al-Káide a iným islamistickým skupinám. Austrálske jednotky oficiálne opustili krajinu koncom roka 2013.