Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Austrália vyzýva občanov na opustenie Libanonu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Austrália zabezpečila pre svojich občanov a obyvateľov s trvalým pobytom 580 miest na komerčných letoch, ktoré odlietajú z Libanonu vo štvrtok a v sobotu.

Sydney 3. októbra (TASR) - Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová opätovne vyzýva Austrálčanov, aby opustili Libanon, pokým ešte majú takúto možnosť. Austrália zabezpečila pre svojich občanov a obyvateľov s trvalým pobytom 580 miest na komerčných letoch, ktoré odlietajú z Libanonu vo štvrtok a v sobotu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Doposiaľ zaznamenala austrálska vláda 1700 žiadostí od občanov, ktorí sa rozhodli opustiť Libanon. Ministerstvo zahraničných vecí registruje približne 15.000 Austrálčanov, ktorí za normálnych okolností žijú v Libanone.

Austrália sa obáva uzatvorenia letiska v Bejrúte pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Libanone, čo by značne skomplikovalo prípadnú evakuáciu jej občanov. V rámci núdzového plánu vyslala Austrália vojenské lietadlo na Cyprus. Zatiaľ však repatriácia bude naďalej prebiehať prostredníctvom komerčných letov.