Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Austrálski ministri pôjdu na Papuu-Novú Guineu rokovať o bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Peking už vyslal policajtov na susedné Šalamúnove ostrovy a Kiribati a tvrdí, že má stratégiu na pomoc tichomorským ostrovným krajinám pri udržiavaní spoločenského poriadku.

Canberra 18. júna (TASR) - Austrália vyšle na Papuu-Novú Guineu siedmich ministrov a policajného šéfa, aby viedli bezpečnostné a obchodné rozhovory s predstaviteľmi svojho severného suseda, uviedli v utorok austrálski vládni predstavitelia v súvislosti s obavami z ambícií Číny rozšíriť svoju policajnú úlohu na tichomorských ostrovoch. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Papua Nová Guinea posilňuje obchodné vzťahy s Čínou. V januári oznámila, že s Pekingom vedie aj rozhovory o policajnej spolupráci, čo znepokojilo Austráliu a Spojené štáty, ktoré minulý rok uzavreli obrannú dohodu s Papuou-Novou Guineou.

Peking už vyslal policajtov na susedné Šalamúnove ostrovy a Kiribati a tvrdí, že má stratégiu na pomoc tichomorským ostrovným krajinám pri udržiavaní spoločenského poriadku.

Podľa austrálskych predstaviteľov by však v zaisťovaní bezpečnosti na tichomorských ostrovoch Čína nemala zohrávať žiadnu úlohu. Austrália plánuje trénovať viac miestnych bezpečnostných síl, aby tieto medzery vyplnila.

Na slávnostnom odovzdaní policajného hliadkovacieho člna, ktorý darovala Austrália, sa v utorok zúčastnili predseda vlády Papuy-Novej Guiney James Marape a tamojší minister zahraničných vecí Justin Tkatchenko, ako i austrálsky generálny prokurátor Mark Dreyfus a policajní šéfovia oboch krajín, uviedla Papua-Nová Guiney vo vyhlásení.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová, minister obrany Richard Marles, ako aj ministri pre kybernetickú bezpečnosť, poľnohospodárstvo a rybolov, obchod a medzinárodný rozvoj cestujú do Papuy-Novej Guiney, aby sa v stredu pripojili k rokovaniam o hospodárskej a bezpečnostnej spolupráci.

"Papua-Nová Guinea je jedným z našich najbližších a najdôležitejších partnerov v oblasti obrany a je domovom nášho najväčšieho programu obrannej spolupráce," uviedol Marles vo svojom vyhlásení.