Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Axios: Odveta Izraela voči Iránu sa zameria na ropné zariadenia

Na snímke z videa útočiaca raketa vystrelená z Libanonu (vpravo) a izraelský protivzdušný obranný systém (vľavo) odpovedá na útok nad oblasťou v Tel Avive 25. septembra 2024. Spojené štáty vyjadrili v stredu znepokojenie v súvislosti s raketovými útokom libanonského militantného hnutia Hizballáh v blízkosti izraelského Tel Avivu. Podľa Washingtonu však napriek eskalácii medzi Hizballáhom a Izraelom stále existuje diplomatická cesta, ako sa vyhnúť vypuknutiu úplnej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Foto: TASR/AP

Irán v utorok pohrozil, že ak Izrael odpovie silou, zaútočí naň znova. V takom prípade budú podľa zdrojov Axiosu na stole všetky možnosti vrátane izraelských úderov na iránske jadrové zariadenia.

Jeruzalem 2. októbra (TASR) - Izrael v priebehu niekoľkých dní spustí "významnú odvetu" za utorkový raketový útok Iránu. Odveta by sa mala zamerať na ropné zariadenia a ďalšie strategické objekty na iránskom území. V stredu to s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov uviedol americký spravodajský web Axios, informuje TASR.

Axios píše, že viacerí izraelskí predstavitelia označujú za pravdepodobný cieľ odvety iránske ropné zariadenia. Niektorí však hovoria aj o cielených atentátoch a vyradení iránskych systémov protivzdušnej obrany.

Odveta Izraela po aprílovom dronovom a raketovom útoku Iránu bola obmedzená a izraelské sily zasiahli iba jeden systém protivzdušnej obrany S-300 na iránskom území. Izraelskí predstavitelia však uviedli, že tentoraz bude ich odpoveď omnoho dôraznejšia, píše Axios.

Irán v utorok pohrozil, že ak Izrael odpovie silou, zaútočí naň znova. V takom prípade budú podľa zdrojov Axiosu na stole všetky možnosti vrátane izraelských úderov na iránske jadrové zariadenia.

Nemenovaný izraelský zdroj taktiež uviedol, že rozhodnutie o podobe odvety zatiaľ neschválil izraelský bezpečnostný kabinet. Izrael sa síce chystá reagovať samostatne, ale vzhľadom na strategické dôsledky chce svoje plány koordinovať s USA.

Počas utorkových rozhovorov medzi Bidenovou administratívou a izraelskou vládou dali však USA jasne najavo, že podporujú izraelskú reakciu. Tá však podľa nich musí byť primeraná.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z celkovo 180 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych militantov vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.