Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Turecko: Azerbajdžan prijal v Náhornom Karabachu nevyhnutné opatrenia

Na archívnej snímke zo záznamu na kanáli YouTube, ktorý zverejnilo arménske ministerstvo obrany, azerbajdžanskí vojaci prekračujú arménsko-azerbajdžanskú hranicu a približujú sa k arménskym pozíciám. Foto: TASR/AP

Vojenskú operáciu podľa Turecka podnietili dlhodobé ozbrojené útoky a provokácie voči azerbajdžanským jednotkám v regióne Náhorného Karabachu.

Ankara 19. septembra (TASR) - Turecko v utorok obhajovalo vojenskú operáciu Azerbajdžanu v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, ktorú vedie proti Arménskom podporovaných separatistom. Podľa Ankary prijalo Baku nevyhnutné opatrenia na svojom území. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"V dôsledku legitímnych a oprávnených obáv, ktoré Azerbajdžan opakovane vyjadril, prijal také opatrenia, ktoré považuje za nevyhnutné na svojom zvrchovanom území," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Ankara zároveň podporuje rokovania medzi Azerbajdžanom a Arménskom.

Vojenskú operáciu podľa Turecka podnietili dlhodobé ozbrojené útoky a provokácie voči azerbajdžanským jednotkám v regióne Náhorného Karabachu zo strany arménskych separatistov.

Ankara vyjadrila presvedčenie, že jediný spôsob, akým sa dá zabezpečiť mier, stabilita a prosperita v tomto regióne, je zaistiť pokračovanie komplexných rokovaní medzi Baku a Jerevanom.

Medzičasom sa na okraj všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN vyjadril k aktuálnej situácií v Náhornom Karabachu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Očakáva, že Azerbajdžan a Arménsko podpíšu mierovú dohodu čo najskôr.

"Náhorný Karabach je územie Azerbajdžanu. Akýkoľvek iný štatút nebude nikdy akceptovaný," zdôraznil Erdogan a dodal, že Ankara "podporuje kroky podniknuté Azerbajdžanom".

Ako píše agentúra AFP, Turecko je tradičným spojencom prevažne moslimského Azerbajdžanu, pričom väčšinovo kresťanské Arménsko vníma ako jedného z hlavných regionálnych konkurentov.