Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Nemecko poskytne Pásmu Gazy ďalšiu finančnú pomoc

Na snímke Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Baerbocková v utorok predpoludním v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu rokovala s palestínskym premiérom Muhamedom Mustafom.

Berlín 25. júna (TASR) - Nemecko poskytne ľuďom v Pásme Gazy ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 19 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) a Svetový potravinový program (WFP) prinášajú podľa jej slov múku a ryžu hladujúcim rodinám, pretože pre deti v Gaze je aj takáto potrava dôležitá na prežitie. Aj každá prepravka s humanitárnou pomocou takisto pomôže zničeným nemocniciam v Pásme Gazy. Z poskytnutých prostriedkov majú byť podľa jej slov okrem iného financované aj balíky s potravinami obsahujúce múku, ryžu, cukor, olej, cícer či mlieko v prášku.

Baerbocková v utorok predpoludním v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu rokovala s palestínskym premiérom Muhamedom Mustafom. Palestínska samospráva by podľa nej mohla zohrať dôležitú úlohu v Pásme Gazy po prípadnom ukončení vojny. Stretla sa aj s izraelským ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom.

Nemecká ministerka niektorých predstaviteľov izraelskej vlády kritizovala za kroky, ktoré oslabujú dlhodobú bezpečnosť krajiny. "Časť izraelskej vládnej koalície šíri ťažkosti a svojou agresívnou politikou v oblasti osídlenia ohrozuje dlhodobé bezpečnostné záujmy Izraela," uviedla a upozornila na násilie z radov osídlencov na Západnom brehu.