Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

V Bagdade došlo k ďalším dvom bombovým útokom,obetí je spolu skoro 100

Ľudia na mieste výbuchu auta v bagdadskej štvrti Madínat as-Sadr 11. mája 2016. Foto: TASR/AP

Až na 64 mŕtvych a 87 zranených sa zvýšila bilancia obetí po explózii auta naplneného výbušninami v bagdadskej štvrti Sadr City, ktorú prevažne obývajú šíitski moslimovia.

Bagdad 11. mája (TASR) - Na minimálne 64 mŕtvych a 87 zranených sa zvýšila tragická bilancia obetí po explózii auta naplneného výbušninami, ku ktorej došlo dnes v bagdadskej štvrti Madínat as-Sadr (Sadr City) obývanej prevažne šiitskými moslimami. Informuje o tom stanica CNN s odvolaním sa na policajné a zdravotnícke zdroje.

Auto explodovalo na preplnenom trhovisku počas rannej špičky na východe irackej metropoly.

K zodpovednosti za tento čin sa prostredníctvom sociálnej siete prihlásila sunnitská extrémistická skupina Islamský štát (IS), ktorá považuje šiitských veriacich za odpadlíkov od viery. Uvádza sa v ňom, že terčom útoku bolo zhromaždenie príslušníkov šiitských milícií a spáchal ho samovražedný útočník. Agentúre DPA sa toto stanovisko nepodarilo overiť.

Väčšinu obetí a zranených tvoria podľa úradov ženy a deti. Mnoho zranených je v kritickom stave. Explózia zdemolovala okolité budovy a autá.

Islamský štát ovláda rozsiahle územné pásma na západe a severe Iraku, ako aj druhé najväčšie iracké mesto Mósul.

Ľudia na mieste výbuchu auta v bagdadskej štvrti Madínat as-Sadr 11. mája 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann
Nákupné a verejné miesta v šiitmi obývaných oblastiach Iraku sú často terčmi sunnitských militantov, ktorí sa pokúšajú podkopať úsilie irackej vlády o udržanie bezpečnosti v hlavnom meste. Islamský štát sa pred niekoľkými mesiacmi prihlásil aj k zodpovednosti za krvavé útoky v šiitských oblastiach provincie Dijála.

Ďalšie útoky


Najmenej 30 ľudí zahynulo dnes pri dvoch nových bombových útokoch, ku ktorým došlo v irackej metropole Bagdad. Informovala o tom agentúra AP.

K obom útokom došlo po tom, ako pri výbuchu bomby uloženej v aute neďaleko trhoviska vo štvrti Madínat as-Sadr (Sadr City) zahynulo najmenej 63 ľudí.

Ku všetkým trom dnešným útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), uviedla agentúra Reuters.

K prvému z dvoch najnovších útokov došlo v šiitskej štvrti Kadhimíja ležiacej v severozápadnej časti Bagdadu. Pri výbuchu bomby uloženej v aute pred miestnou policajnou stanicou tam zahynulo 18 ľudí a 34 osôb utrpelo zranenia.

Dvanásť ľudí zahynulo a najmenej 46 osôb utrpelo zranenia pri druhom útoku, ku ktorému došlo v severobagdadskej štvrti Džamíja, kde sa v aute naloženom výbušninami odpálil samovražedný atentátnik.