Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Zahraničie

Balerína s dvojitým občianstvom sa priznala v Rusku k vlastizrade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - SND

Ruská Federálna bezpečnostná služba tvrdila, že žena spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc.

Moskva 7. augusta (TASR) - Balerína Xenia Karelinová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, sa pred súdom v Rusku priznala k vlastizrade. Stíhaná je v súvislosti s darovaním približne 50 dolárov pre charitatívnu organizáciu na pomoc Ukrajine. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Tridsaťdvaročnú Američanku ruského pôvodu zadržali začiatkom tohto roka počas návštevy u príbuzných v ruskom meste Jekaterinburg. Pojednávanie na tamojšom súde sa začalo v júni.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdila, že žena spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska. Okrem toho sa opakovane zúčastňovala na protestoch proti vojne na Ukrajine.

Čiastku vo výške 51,80 dolárov darovala v roku 2022 organizácii Razom, ktorá poskytuje pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. FSB tvrdila, že konečným príjemcom pomoci bola ukrajinská armáda.

Verdikt v jej prípade podľa ruskej agentúry RIA padne vo štvrtok. Podľa Reuters jej hrozí trest vo výške 12 rokov odňatia slobody.

Razom v čase zadržania rusko-americkej občianky vyjadrila zdesenie nad týmto konaním. Na webovej stránke charitatívnej organizácie sa uvádza, že v rámci svojej činnosti podporuje humanitárne projekty vrátane dodávok súprav prvej pomoci, generátorov, vysielačiek či vozidiel pre ukrajinských zdravotníkov.

Zároveň podľa Reuters pomáha deťom na Ukrajine a zraniteľným komunitám postihnutým vojnou, ktorým poskytuje potraviny, prístrešie, psychologickú podporu a čistú vodu.

Agentúra zároveň konštatuje, že Karelinová nebola súčasťou minulotýždňovej rozsiahlej výmeny väzňov medzi západnými krajinami a Ruskom.