Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Aktivisti v Bangladéši protestujú proti presúvaniu túlavých psov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady v minulosti túlavých psov utrácali, avšak najvyšší súd túto prax v roku 2015 zakázal a bola nahradená sterilizačným programom.

Dháka 2. septembra (TASR) – Bangladéšske úrady začali premiestňovať z hlavného mesta Dháka približne 30 000 túlavých psov. Tento krok však pobúril aktivistov za práva zvierat, ktorí ho označili za nezákonný. V stredu o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie vedúceho mestského zastupiteľstva južnej časti Dháky Šáha Imdadula Hakka.

„O presune sme rozhodli, keď sa obyvatelia začali sťažovať na nepríjemnosti spojené so stúpajúcim počtom pouličných psov," uviedol Hakk.

Za ostatné tri dni previezli úrady na východné predmestie Dháky najmenej 200 psov, povedal pre DPA tamojší veterinárny zdroj.

Aktivisti v bangladéšskej metropole ohlásili na stredu večer demonštrácie. „Ten plán musí byť zrušený. Odstraňovanie zvierat z ich teritória je protizákonné a trestné," uviedol šéf bangladéšskej nadácie pre lepšie životné podmienky zvierat.

Dodal, že jedinými možnými riešeniami tohto problému sú očkovanie a sterilizácia psov.

Túlavé psy, ktoré sú v Dháke bežným javom, sa zhromažďujú prevažne pri skládkach odpadu, kde hľadajú potravu. Úrady v minulosti túlavých psov utrácali, avšak najvyšší súd túto prax v roku 2015 zakázal a bola nahradená sterilizačným programom.