Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Bangladéš očakáva vytvorenie novej vlády

Demonštranti sa účastnia na protivládnom proteste v bangladéšskej metropole Dháka. Foto: TASR/AP

V pondelok počas demonštrácií zahynulo 109 ľudí a ide o najsmrteľnejší deň protestov, ktoré sa začali už v júli.

Dháka 6. august (TASR) - Veliteľ bangladéšskej armády generál Vaker-uz-Zamán sa v utorok stretne s lídrami protestujúcich študentov. Krajina očakáva vytvorenie novej vlády deň po tom, čo premiérka Hasína Vadžídová (76) odstúpila z funkcie a po násilných protestoch utiekla z krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V pondelok počas demonštrácií zahynulo 109 ľudí a ide o najsmrteľnejší deň protestov, ktoré sa začali už v júli. Celkový počet obetí sa tak podľa agentúry AFP zvýšil na 409.

Študenti na čele hnutia proti kvótam a Vadžídovej vláde v utorok ráno vyhlásili, že chcú vznik dočasnej vlády, ktorej hlavným poradcom bude laureát Nobelovej ceny za mier Muhammad Júnus.

"Akákoľvek iná vláda než tá, ktorú sme odporučili, nebude akceptovaná," uviedol Nahid Islam, jeden z organizátorov protestov. "Neprijmeme žiadnu vládu podporovanú či vedenú armádou," doplnil. Podľa Islama už Muhammad Júnus s touto ponukou súhlasil a študenti zároveň oznámia ďalšie mená pre vládu.

Ekonóm Júnus (84) a jeho banka Grameen získali v roku 2006 Nobelovu cenu za mier poskytovaním mikropôžičiek do 100 dolárov, ktoré miliónom ľudí pomohli dostať sa z chudoby. Súd ho ešte v júni obvinil zo sprenevery, ktorú však Júnus poprel.

Vadžídová v pondelok po odlete z Dháky pristála na vojenskom letisku Hindon neďaleko Dillí, uviedli pre Reuters dvaja indickí vládni predstavitelia a stretla sa s indickým poradcom pre národnú bezpečnosť.

Bangladéš po odchode premiérky z krajiny čelí viacerým krízam, od vysokej nezamestnanosti cez korupciu až po zmenu klímy.