Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Bangladéšski študenti strážili miesto stretnutia stúpencov Vadžídovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vadžídová minulý týždeň utiekla z Bangladéša do susednej Indie po študentských protestoch za jej odstúpenie.

Dháka 15. augusta (TASR) - Stovky bangladéšskych študentov vo štvrtok hliadkovali na mieste plánovaného zhromaždenia prívržencov bývalej premiérky Hasíny Vadžídovej v metropole Dháka a sľubovali, že potlačia akékoľvek prejavy sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vadžídová minulý týždeň utiekla z Bangladéša do susednej Indie po študentských protestoch za jej odstúpenie.

Vo štvrtok je výročie zavraždenia Vadžídovej otca, niekdajšieho bangladéšskeho prezidenta a predstaviteľa hnutia za nezávislosť Mudžíbura Rahmána, počas vojenského prevratu v roku 1975. Tento deň vláda Vadžídovej vyhlásila za štátny sviatok. Počas predchádzajúcich rokov sa pri tejto príležitosti konali po celom Bangladéši obrovské zhromaždenia.

Študenti, ktorí protestovali proti premiérke, sa vo štvrtok snažili zabezpečiť, aby stúpenci jej strany Liga Awami nemali šancu sa zoskupiť.

Stovky študentov s bambusovými palicami vo štvrtok bez prítomnosti polície hliadkovali na ulici vedúcej k starému rodinnému domu, ktorý bol donedávna múzeom. Po Vadžídovej demisii ho však dav zapálil a zdemoloval.

Vo svojom prvom verejnom vyhlásení od svojho odchodu bývalá premiérka tento týždeň požiadala svojich priaznivcov, aby sa "modlili za spásu všetkých duší tým, že budú pred pamiatkou klásť kvetinové vence a modliť sa".

Počas jej vládnutia sa tisíce štátnych zamestnancov museli pripojiť k verejným demonštráciám pri príležitosti výročia úmrtia jej otca. Po celej Dháke boli tiež rozmiestnené dočasné rozhlasové systémy, prostredníctvom ktorých sa púšťali Rahmánove staré prejavy a piesne oslavujúce jeho vodcovstvo.

Dočasná vláda, ktorá v súčasnosti riadi Bangladéš, zrušila v utorok slávenie politicky motivovaného sviatku a nariadila úradníkom, aby zostali v kanceláriách, píše AFP.