Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

BBC odmietla tvrdenia o porušení pravidiel pri pokrývaní vojny v Gaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

BBC takto reagovala na zistenia analýzy tímu vedeného právnikom Trevorom Assersonom, ktorý skúmal pokrývanie prvých štyroch mesiacov vojny v Pásme Gazy.

Londýn 9. septembra (TASR) - Britská stanica BBC dôrazne odmietla obvinenie, že pri spravodajskom pokrývaní vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas viac ako 1500-krát porušila svoje vlastné redakčné pravidlá. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy portálu iNews.

BBC takto reagovala na zistenia analýzy tímu vedeného právnikom Trevorom Assersonom, ktorý skúmal pokrývanie prvých štyroch mesiacov vojny v Pásme Gazy vyvolanej útokom Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Na analýze sa podľa iNews podieľali právnici aj dátoví výskumníci, ktorí využívali nástroje umelej inteligencie (AI), aby preskúmali približne deväť miliónov slov vo výstupoch BBC.

Výskumníci zistili, že v spravodajstve britskej stanice bol Izrael štyrikrát častejšie spájaný s termínom "vojnové zločiny" a až 14-krát častejšie s pojmom "genocída" než Hamas. Ich záverom je 1553 porušení vnútorných pravidiel BBC.

V správe sa tiež uvádza, že niektorí korešpondenti stanice ospravedlňovali a bagatelizovali aktivity Hamasu a ďalší spolupracovníci dokonca s palestínskym hnutím sympatizovali.

"Zistenia odhaľujú veľmi znepokojujúci vzorec zaujatosti a viacnásobné porušenie vlastných redakčných pravidiel BBC týkajúcich sa nestrannosti, spravodlivosti a zisťovania pravdy," píše sa v analýze.

Hovorca BBC povedal, že spoločnosť dôkladne preverí predložené zistenia. Tvrdenia o zaujatosti však poprel a taktiež spochybnil spôsob, akým sa výskum vykonával.

"Máme vážne pochybnosti o metodike vypracovania tejto správy, najmä preto, že sa pri analýze nestrannosti vo veľkej miere spoliehala na umelú inteligenciu, a o výklade redakčných usmernení BBC. Nemyslíme si, že spravodajstvo možno hodnotiť len na základe počítania konkrétnych slov bez kontextu," uviedol hovorca.

BBC podľa Assersona preukázala "jasnú zaujatosť voči jednej strane". Podľa neho to bolo "ešte výraznejšie v arabskom obsahu BBC".

Portál iNews píše, že väčšinu výskumu vykonala bezplatne právnická firma Asserson Law Offices, ktorá má kancelárie v Spojenom kráľovstve, USA a Izraeli.

Nedávna štúdia, ktorá sa zamerala na spravodajské pokrytie prvých štyroch týždňov po októbrovom útoku zo strany BBC, naznačila, že izraelským argumentom sa venovala väčšia pozornosť ako palestínskym.

Mike Berry a Greg Philo, akademici z univerzít v Cardiffe a Glasgowe, zistili, že pojem "vražda" alebo s ňou spojené slová použili redaktori britskej stanice v sledovanom období 52-krát v súvislosti s úmrtiami Izraelčanov, avšak takéto slová vo vzťahu k úmrtiam Palestínčanov nepoužili vôbec.