Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Belehrad urobí maximum pre zachovanie bezvízového styku s EÚ

Ivica Dačič dnes ubezpečil, že o vízovej problematike bude rokovať pri stretnutiach so všetkými európskymi lídrami.

Belehrad 15. októbra (TASR) - Srbsko urobí maximum pre zachovanie bezvízového styku s Európskou úniou. V Belehrade to dnes vyhlásil srbský premiér Ivica Dačič.

Podľa jeho slov by bolo škodlivé postupovať inak, pretože to je zatiaľ jediná konkrétnosť, ktorú srbskí občania pocítili z európskej integrácie.

Kým Nemecko, Švédsko, Belgicko, Luxembursko a Švajčiarsko, ktoré sú hlavnými destináciami srbských azylantov, nenavrhli podobný krok, iniciovali ho podľa slov Ivicu Dačiča dve krajiny, ktoré nemajú zásadnejšie problémy so žiadateľmi o azyl zo Srbska - Francúzsko a Holandsko.

Pozorovatelia pripomínajú, že v rozpore s týmto Dačičovým tvrdením urguje nemecký rezort vnútra zrušenie bezvízového styku pre občanov Srbska a Čiernej Hory, pretože počet žiadateľov o azyl z týchto krajín sa v Nemecku mimoriadne zvýšil. Podľa minulotýždňovej informácie spolkového ministerstva vnútra v Berlíne treba bezvízový styk s oboma balkánskymi krajinami, ktorý je v platnosti od roku 2009, zrušiť v čo najkratšom možnom čase.

Ivica Dačič dnes ubezpečil, že o vízovej problematike bude rokovať pri stretnutiach so všetkými európskymi lídrami.