Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Belgická vláda poskytne obetiam teroristických útokov 15.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda prevzala iniciatívu aktívne vyhľadať obete a ich príbuzných a poskytnúť im podporu. Na základe zoznamov, ktoré boli dané k dispozícii nemocnicami, uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Brusel 18. apríla (TASR) - Obete teroristických útokov v Bruseli z 22. marca, na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek, rovnako ako aj rodiny pozostalých majú nárok na poskytnutie naliehavej finančnej podpory prostredníctvom Fondu pre obete. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na vyhlásenie federálneho ministerstva spravodlivosti.

Ministerstvo v nedeľu večer spresnilo, že finančná pomoc bude vo forme zálohy v maximálnej výške do 15.000 eur. Rezort spravodlivosti za týmto účelom vytvoril jednotné kontaktné miesto pre podporu obetí útokov.

"Vláda prevzala iniciatívu aktívne vyhľadať obete a ich príbuzných a poskytnúť im podporu. Na základe zoznamov, ktoré boli dané k dispozícii nemocnicami," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Belgický premiér Charles Michel, ktorý sa v nedeľu stretol s organizátormi masového pochodu proti nenávisti a teroru V Bruseli, oznámil, že jeho vláda je pripravená zmierniť situácie obetí útokov.

Podľa jeho slov Rada ministrov na budúci týždeň prijme opatrenia na urýchlenie poskytnutia finančnej náhrady a tiež aj poplatkov za hospitalizáciu a lekársku starostlivosť pre zranených.