Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Belgický kráľ a M. Šefčovič otvorili Európsku školu v Bruseli

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Škola, ktorú otvoril slovenský podpredseda európskej komisie s belgickým kráľovským párom, je už už štvrtou školou pre deti europoslancov v hlavnom sídle európskych inštitúcií.

Brusel 24. októbra (TASR) - Belgický kráľ Albert II. s manželkou Paolou sa dnes spolu s podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom zúčastnili na otvorení v poradí už štvrtej Európskej školy v Bruseli. Komisia tým podľa Šefčoviča vyšla v ústrety stovkám euroúradníkov z členských štátov, no už teraz sa hľadajú financie a miesto pre otvorenie piatej školy tohto typu v hlavnom sídle európskych inštitúcií.

"Po veľmi dlhom čase je to ďalšia európska škola, ktorá sa v Bruseli otvára a zaujímavosťou je, že sa nachádza v tesnom susedstve kráľovskej rezidencie v Laekene," uviedol Šefčovič pre TASR.

Slovenský eurokomisár zdôraznil, že nová škola, kde sa deti euroúradníkov z členských štátov majú možnosť vzdelávať aj v rodnom jazyku, do určitej miery rieši problém absolútnej preplnenosti európskych škôl v Bruseli. Na týchto školách študuje vyše desaťtisíc detí od škôlkarského veku do maturity, pričom skoro rovnaký počet detí sa na tento typ škôl nedostalo a musia študovať na belgických alebo medzinárodných školách.

Európska škola číslo 4 funguje od septembra, ale až dnes bola oficiálne inaugurovaná. Šefčovič priznal, že tomuto predchádzali dlhé rokovania s belgickou vládou a nakoniec sa našiel kompromis, keď sa prostriedky EÚ použili na rekonštrukciu starej školy pre kadetov, čím sa zachovala pamiatková hodnota tejto budovy a EK získala dostatočný priestor pre novú školu.

Rokujú o ďalšej škole v Bruseli

Ani to však nepokrýva situáciu, ktorá v hlavnom sídle euroinštitúcií nastala po veľkom rozšírení EÚ v roku 2004 a ktorá sa zhoršuje s pribúdaním nových členských štátov. Bruselské inštitúcie EÚ sa rozrástli o tisíce nových zamestnancov, ktorí sem prišli s malými deťmi alebo sú vo veku, keď sa im rodia deti a doterajšie vzdelávacie kapacity už jednoducho nestačia.

"Už nejakú dobu rokujeme s belgickou vládou o zriadení v poradí už piatej európskej školy pre deti európskych úradníkov," priznal Šefčovič. Podobná situácia je podľa neho aj v Luxemburgu, kde pred mesiacom otvorili v poradí druhú školu tohto typu.

Na území EÚ funguje celkovo už 14 európskych škôl v ôsmich štátoch. Okrem Bruselu a Luxemburgu sú napríklad aj v Štrasburgu, Frankfurte, Karlsruhe, Mníchove či Alicante, kde sa nachádzajú významnejšie európske inštitúcie či agentúry.

Školy sú riadené medzivládnou správnou radou so zástupcami z každej členskej krajiny EÚ. Ich zriaďovateľom je členský štát, pričom prevádzkové náklady sa hradia z rozpočtu správnej rady, kde 60 percent z rozpočtu hradí Európska komisia.