Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Biden hovoril s predstaviteľmi Kataru a Egypta o Blízkom východe

Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Obaja lídri sa tiež dohodli v pokračovaní prác na dosiahnutie dohody a prímerí a realizácii dvojštátneho riešenia, dodal úrad Sísího.

Washington 7. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a katarským šejkom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním. Lídri diskutovali o snahách zmierniť napätie na Blízkom východe a dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, uviedol Biely dom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Úrad egyptského prezidenta oznámil, že počas telefonického rozhovoru s prezidentom Spojených štátov Sísí potvrdil víziu Káhiry týkajúcu sa "nebezpečenstva následkov spôsobených pokračovaním vojny v Pásme Gazy a jej negatívneho vplyvu na stabilitu v regióne". Dodal, že dosiahnutie dohody o prímerí je považované za základ pre obnovenia pokoja a stability v regióne.

Obaja lídri sa tiež dohodli v pokračovaní prác na dosiahnutie dohody a prímerí a realizácii dvojštátneho riešenia, dodal úrad Sísího.

Biden v utorok telefonoval aj s katarským šejkom. "Prezident Biden poďakoval šejkovi Tamímovi za jeho odhodlané vedenie pri sprostredkúvaní rokovaní, ktoré teraz dospeli do záverečnej fázy. Prezident Biden a šejk Tamím sa zhodli na naliehavosti čo najskoršieho ukončenia procesu," uviedol Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke.

USA, Egypt a Katar pokračujú v sprostredkovaní medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť desať mesiacov trvajúcu vojnu v palestínskej enkláve, ktorá sa začala vlani v októbri po útoku palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Odvetná izraelská ofenzíva si v Pásme Gazy vyžiadala už vyše 39.600 obetí na životoch.