Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Biden na chanuku odsúdil rastúci antisemitizmus v USA

Prezident Joe Biden hovorí počas chanukovej sviatočnej recepcie v Grand Foyer Bieleho domu vo Washingtone v pondelok 19. decembra 2022. Foto: TASR/AP

V prieskume Amerického židovského výboru až 39 percent židov žijúcich v USA uviedlo, že pre obavy z antisemitizmu zmenilo svoje správanie, obmedzilo svoje aktivity a začalo utajovať svoje židovstvo.

Washington 20. decembra (TASR) — Americký prezident Joe Biden v pondelok pri príležitosti židovského sviatku svetiel Chanuka odsúdil silnejúci antisemitizmus v Spojených štátoch a prisľúbil, že sa šíreniu tohto spoločenského "jedu" nebude len mlčky prizerať.

"Rozumiem vášmu strachu, vašej bolesti, vašim obavám z toho, že sa táto ohavnosť a tento jed stáva príliš bežným," povedal Biden na chanukovej recepcii v Bielom dome, počas ktorej bola zapálená menora, tradičný židovský deväťramenný svietnik. TASR správu prevzala v utorok z agentúr AFP a AP.

Prezident zdôraznil, že kto nárast antisemitizmu prechádza mlčaním, nesie za jeho šírenie spoluzodpovednosť. "Nesmieme mlčať.... Ja mlčať nebudem. (A) mlčať nebude ani Amerika," zdôraznil s tým, že prejavy nenávisti a násilia treba jasne a dôrazne odsúdiť.

Medzi hosťami, pozvanými na recepciu do Bieleho domu bola aj Bronia Brandmanová, ktorá prežila nacistický koncentračný tábor Auschwitz, a židovský rabín Charlie Cytron-Walker, predstavený synagógy v texaskom meste Colleyville. V tejto synagóge došlo v januári k rukojemníckej dráme, počas ktorej ozbrojený muž zadržiaval štyroch účastníkov židovských bohoslužieb.

Podľa údajov americkej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) došlo v roku 2021 v Spojených štátoch k rekordnému počtu 2717 antisemitsky motivovaných činov vrátane fyzických a verbálnych útokov a poškodenia majetku. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 34 percent.

V prieskume Amerického židovského výboru (ACJ) až 39 percent židov žijúcich v USA uviedlo, že pre obavy z antisemitizmu zmenilo svoje správanie, obmedzilo svoje aktivity a začalo utajovať svoje židovstvo. Jeden zo štyroch účastníkov prieskumu sa v uplynulých štyroch rokoch stal terčom antisemitsky motivovaného činu.

Podľa expertov k nárastu protižidovskej nenávisti v USA prispieva trivializácia antisemitskej rétoriky, ku ktorej svojimi vyjadreniami a konaním prispievajú aj verejne známe osobnosti vrátane rapera Kanyeho Westa či exprezidenta Donalda Trumpa. Kanye West sa napríklad v nedávnom rozhovore vyznal z obdivu k Adolfovi Hitlerovi a Donald Trump pozval na večeru známeho popierača holokaustu a zástancu nadradenosti bielej rasy.