Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Biden na summite predstavil Zelenského ako Putina; opravil sa však

Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky počas stretnutia v rámci summitu lídrov NATO v americkom Washingtone 11. júla 2024. Foto: TASR/AP

Biden najprv vzdal hold prezidentovi Ukrajiny ako odvážnemu a odhodlanému lídrovi, ale predstavil ho slovami: Dámy a páni, prezident Putin a odstúpil od mikrofónu.

Washington 11. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden, ktorý je ostro sledovaný, pokiaľ ide o spôsobilosť vykonávať prezidentskú funkciu, vo štvrtok na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone omylom predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako "prezidenta Putina".

Biden, ku ktorému sa na pódiu pripojilo 32 spojencov a zahraničných lídrov, aby oznámili svoju podporu vo štvrtok oznámenej dohode o Ukrajine, mal Zelenského uviesť a vyzvať, aby predniesol krátky prejav.

Ako informovala agentúra AFP, Biden najprv vzdal hold prezidentovi Ukrajiny ako odvážnemu a odhodlanému lídrovi, ale predstavil ho slovami: "Dámy a páni, prezident Putin" a odstúpil od mikrofónu.

Zrejme si však uvedomil svoju chybu, lebo sa k mikrofónu otočil a povedal: "Porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj. Tak veľmi som sústredený na to, aby porazil Putina."

Následne si so Zelenským, ktorého situácia najprv zaskočila a potom aj pobavila, podali ruku a Biden mu uvoľnil miesto pri rečníckom pulte.

K tomuto faux pas došlo len niekoľko desiatok minút pred tým, ako má Biden vystúpiť na tlačovej konferencii, ktorá bude prvou od jeho neúspešnej debaty s republikánom Donaldom Trumpom uchádzajúcim sa o znovuzvolenie za prezidenta USA.

V tábore demokratov sa množia výzvy, aby Biden odstúpil z kampane - na tento krok ho vyzvalo už viac ako tucet poslancov Snemovne reprezentantov. Všetci zhodne tvrdia, že sa veľmi obávajú o schopnosť lídra demokratov zvíťaziť nad Trumpom po katastrofálnom výkone v debate s ním z 27. júna.

Najnovšie tak urobila členka Snemovne Hillary Scholtenová zo štátu Michiganu, ktorá vo štvrtok Bidena vyzvala, aby "odovzdal pochodeň" pre "dobro našej demokracie".