Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Biden nazval smrť Nasralláha spravodlivou

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Uviedol, že operácia na likvidáciu Nasralláha prebehla v tzv. širšom kontexte konfliktu, ktorý sa začal už 7. októbra 2023 bezprecedentným útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 28. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti", ktoré si zaslúžil za svoje vyše tri desaťročia vlády teroru. Zároveň dodal, že Spojené štáty plne podporujú právo Izraela brániť sa proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AP.

Americký prezident uviedol, že operácia na likvidáciu Nasralláha prebehla v tzv. širšom kontexte konfliktu, ktorý sa začal už 7. októbra 2023 bezprecedentným útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. "Nasralláh hneď na druhý deň urobil osudové rozhodnutie spojiť sa s Hamasom a otvoriť tzv. severný front proti Izraelu," dodal Biden. Poznamenal tiež, že Hizballáh pod vedením Nasralláha má na svedomí aj smrť tisícov Američanov.

Zámerom USA je však podľa Bidena diplomatickou cestou deeskalovať prebiehajúce konflikty v Pásme Gaze a Libanone. Americký prezident pritom bezprostredne nereagoval na vyjadrenie iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý prisľúbil, že Nasralláhova smrť nezostane bez odozvy.

Biden však ďalej uviedol, že ministrovi obrany USA Lloydovi Austinovi nariadil, aby ešte viac posilnil obranné pozície amerických ozbrojených síl na Blízkom východe s cieľom odvrátiť ďalšiu eskaláciu a znížiť riziko vypuknutia širšieho vojenského konfliktu.

Ministerstvo zahraničných vecí USA zároveň v sobotu vzhľadom na eskalujúci konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom vyzvalo všetkých Američanov, aby Libanon opustili, kým ešte majú dostupné "komerčné možnosti" odchodu. Opustenie tejto krajiny nariadil rezort aj rodinným príslušníkom svojho veľvyslanectva v Bejrúte a povolil ho priamo aj niektorým zamestnancom tejto ambasády.

Samotná izraelská armáda v sobotu zase vyzvala obyvateľov východnej aj južnej časti Libanonu, a tiež južných predmestí metropole Bejrút, aby sa vyhýbali budovám, ktoré využíva Hizballáh a ukryli sa do bezpečia. Vyzvu zverejnil v arabčine hovorca izraelskej armády. Ako však pripomína agentúra DPA mnohí obyvatelia oblastí ovládaných Hizballáhom často ani nevedia, ktoré budovy toto proiránske šiitské militantné hnutie využíva. Takéto vyhlásenia zo strany Izraela sú však zvyčajne predzvesťou blížiacich sa útokov.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal mnoho obetí, medzi nimi aj viacero predstaviteľov hnutia Hizballáhu, ktoré zatiaľ oficiálne potvrdilo len smrť Nasralláha. Iránske médiá krátko po tejto správe informovali, že pri útoku zahynul aj zástupca operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbás Nilforúšán.