Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Biden odsúdil ruský útok na Poltavu, Ukrajine prisľúbil ďalšiu pomoc

Príslušník záchranných zložiek zasahuje počas požiaru horiacej elektrickej rozvodne, ktorú zasiahlo ruské bombardovanie v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v pondelok 2. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Prisľúbil poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany.

Washington 4. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok ostro odsúdil ruský raketový útok na ukrajinské mesto Poltava, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, a prisľúbil poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajina tvrdí, že útok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút a nemocnicu. Úrady však nespresnili, koľko obetí bolo z radov civilistov a koľko pochádzalo z armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že na Poltavu dopadli dve ruské balistické strely a okolnosti útoku nariadil vyšetriť. V Poltavskej oblasti úrady vyhlásili trojdňový smútok.

"Čo najdôraznejšie odsudzujem tento poľutovaniahodný útok," uviedol Biden vo vyhlásení. Washington bude podľa neho pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, a to "vrátane poskytovania systémov protivzdušnej obrany a kapacít, ktoré Ukrajinci potrebujú na ochranu svojej krajiny".

Ruský útok predtým vyvolal pobúrenie na ukrajinských sociálnych sieťach, keďže podľa nepotvrdených správ ruských vojenských blogerov, ale aj niektorých Ukrajincov k nemu došlo počas nástupu vojakov pred budovou inštitútu. Podľa mnohých používateľov sociálnych médií bolo nezodpovedné, že velitelia takýto nástup vojakov napriek hrozbe ruských útokov umožnili.

Vzdušné sily ukrajinskej armády medzičasom v noci na stredu varovali, že k východoukrajinskému Ľvovu sa blížia ruské bezpilotné lietadlá a v meste je vyhlásený letecký poplach. Výbuchy sa ozývali v mestách Sumy a Kyjev, kde proti dronom zasahovala protivzdušná obrana, uviedla stanica BBC.