Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Biden oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd USD

Americký prezident Joe Biden hovorí počas predstavenia spoločného vyhlásenia o podpore obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny v New Yorku 25. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Väčšia časť balíka (5,5 miliardy dolárov) má byť vyčlenená pred záverom fiškálneho roka v USA, ktorý sa končí v pondelok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 26. septembra (TASR) — Americký prezident Joe Biden vo štvrtok oznámil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd dolárov. Urobil tak pri príležitosti nadchádzajúcej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Pomoc zahŕňa prvú dodávku presne navádzaných kĺzavých bômb typu vzduch-zem s názvom AGM-154 Joint Standoff Weapon, ktoré majú dolet do 130 kilometrov, ako aj ďalšiu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot, rakety dlhého doletu i bezpilotné lietadlá.

Väčšia časť balíka (5,5 miliardy dolárov) má byť vyčlenená pred záverom fiškálneho roka v USA, ktorý sa končí v pondelok. Ďalších 2,4 miliardy spadá pod program ministerstva obrany Iniciatíva na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), ktorá Bidenovej administratíve umožňuje nakupovať zbrane od spoločností namiesto toho, aby ich vyčlenila z armádnych zásob.

Zelenskyj sa na sociálnej sieti X poďakoval Spojeným štátom za poskytnutie "položiek, ktoré sú najdôležitejšie pre ochranu" Ukrajincov.

Biden vo vyhlásení uviedol, že podpora Ukrajiny, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022, je najvyššou prioritou USA. "Preto dnes oznamujem zvýšenie bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu a sériu ďalších opatrení, ktoré pomôžu Ukrajine vyhrať túto vojnu,“ konštatoval americký prezident, ktorý vo funkcii končí v januári.