Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie

Na archívnej snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta.

Washington 21. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie.

S odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na Bidenovom konte na sieti X o tom informuje agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

Biden v príspevku na sieti X uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta USA a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie. V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

"Bolo mi najväčšou cťou v živote slúžiť ako váš prezident. A hoci bolo mojím zámerom usilovať sa opätovné zvolenie, som presvedčený, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa výlučne na plnenie povinností prezidenta počas zvyšku môjho funkčného obdobia," napísal Biden.

Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters.

Veľmi silným podnetom pre pochybnosti o Bidenovi bola jeho televízna debata s Trumpom koncom júna, ale aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium uviedol ako "prezidenta Putina".

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta. Najviac sa v tejto súvislosti spomína meno viceprezidentky Kamaly Harrisovej.