Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Biden privítal Starmera, Putinovým rečiam o vojne nevenuje pozornosť

Britský premiér Keir Starmer (uprostred) a britský minister zahraničných vecí David Lammy (vpravo) sedia v rezidencii britského veľvyslanectva vo Washingtone 13. septembra 2024 pred ich stretnutím s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov agentúry AP bude zrejme Starmer počas stretnutia Bidena žiadať o povolenie dovoliť Ukrajine používať britské rakety Storm Shadow pri rozšírených útokoch na Rusko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 13. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden privítal v piatok v Bielom dome britského premiéra Keira Starmera. Na úvod stretnutia vyhlásil, že nevenuje veľkú pozornosť vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko je odhodlané rozpútať vojnu, ak západní spojenci dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami. Informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

"Nezaoberám sa príliš tým, čo si myslí Vladimir Putin," vyhlásil americký prezident.

Podľa zdrojov agentúry AP bude zrejme Starmer počas stretnutia Bidena žiadať o povolenie dovoliť Ukrajine používať britské rakety Storm Shadow pri rozšírených útokoch na Rusko. Británia potrebuje povolenie Bidena, pretože v Spojených štátoch sa vyrábajú komponenty do týchto rakiet.

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane nalieha, aby jej toto povolenie udelili.

Viacerí ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Putina varovali, že ak Západ uvoľní pre Ukrajinu obmedzenia spojené s používaním ďalekonosných zbraní, bude to znamenať, že NATO vstúpi do priamej vojny s Ruskom.