Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Biden: Uvidíme, či Rusi deeskalujú situáciu na Ukrajine

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Rusko v utorok po mierových rokovaniach Ukrajinou v Turecku prisľúbilo výrazné obmedzenie svojich vojenských operácií pri Kyjeve a Černihive.

Washington 29. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že Západ si musí počkať na to, či Rusko "dodrží sľub" a bude deeskalovať situáciu na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP, AP a DPA.

Podľa šéfa Bieleho domu sa teraz čaká na to, ako Rusko upraví svoju vojenskú prítomnosť na Ukrajine. Až na základe toho bude možné posúdiť, aký je skutočný zámer Kremľa. Jeden z novinárov sa Bidena spýtal, či je avizované zníženie ruskej vojenskej aktivity pri Kyjeve znakom toho, že utorkové mierové rokovania v tureckom Istanbule dosiahli pokrok, alebo či sa Rusko len snaží získať čas na pokračovanie v invázii.

"Uvidíme. Nič z toho nededukujem, kým neuvidím, aké sú ich činy," povedal Biden.

Prezident USA zároveň vyhlásil, že kým nedôjde k skutočnej zmene, tlak na Moskvu "tvrdými sankciami" bude pokračovať a ukrajinská armáda bude naďalej podporovaná zo strany Západu. Na tomto postoji sa zhodli aj lídri Británie, Francúzska, Nemecka, a Talianska, s ktorými Biden v utorok telefonoval.

Rusko v utorok po mierových rokovaniach Ukrajinou v Turecku prisľúbilo výrazné obmedzenie svojich vojenských operácií pri Kyjeve a Černihive. Člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po stretnutí v Istanbule uviedol, že jeho vláda chce vybudovať dôveru a umožniť ďalšie rokovania.

Rozhovory v istanbulskom paláci Dolmabahče pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli prvým stretnutím oboch delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v uplynulom čase prebiehali najmä virtuálne. Ukrajinskú delegáciu viedli ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.