Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Biden v stredu v Bielom dome prijme nového britského premiéra Starmera

Na snímke britský premiér Keir Starmer hovorí počas rozhovoru v Senedd v rámci dvojdňového turné po štyroch krajinách Spojeného kráľovstva v Cardiffe vo Walese v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR-AP

Biden už v piatok telefonicky zablahoželal Starmerovi k drvivému víťazstvu jeho Labouristickej strany v minulotýždňových štvrtkových parlamentných voľbách.

Washington 8. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden sa v stredu v Bielom dome stretne na svojich prvých priamych bilaterálnych rokovaniach s novým britským premiérom Keirom Starmerom. V pondelok to oznámil Biely dom. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Biden už v piatok telefonicky zablahoželal Starmerovi k drvivému víťazstvu jeho Labouristickej strany v minulotýždňových štvrtkových parlamentných voľbách.

Obaja politici podľa vyhlásenia "opätovne vyzdvihli osobitné vzťahy medzi oboma krajinami a dôležitosť spolupráce pri podpore slobody a demokracie vo svete".

Prezident USA pri tejto príležitosti tiež povedal, že sa teší na úzku spoluprácu so Starmerom v dôležitých oblastiach vrátane podpory Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Starmer Bidena podľa vyhlásenia úradu premiéra ubezpečil, že podpora Spojeného kráľovstva Ukrajine je "neochvejná". Nový britský premiér sa zúčastní aj na tohtotýždňovom summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone, ktorý sa koná pri príležitosti 75. výročia založenia NATO

Biden sa tento týždeň vo štvrtok v rámci tohto summitu stretne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, povedal reportérom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.