Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Biden v telefonáte zagratuloval von der Leyenovej k znovuzvoleniu

Na snímke sa Ursula Von der Leyenová teší zo znovuzvolenia. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová sa na sociálnej sieti X poďakovala Bidenovi za gratuláciu.

Washington/Brusel 21. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v sobotu počas telefonátu zagratuloval predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej k znovuzvoleniu do tejto funkcie. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Von der Leyenová sa na sociálnej sieti X poďakovala Bidenovi za gratuláciu. Takisto uviedla, že EÚ a USA sú partneri, priatelia a spojenci. "Čelíme spoločným výzvam - v Európe, na Blízkom východe a v indo-tichomorskej oblasti," dodala.

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v tajnej voľbe rozhodol o tom, že von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie aj v druhom funkčnom období.



Biden (81) v súčasnosti čelí stupňujúcemu sa tlaku z radov Demokratickej strany, aby odstúpil z kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami, pripomína DPA. Hlavný dôvod je jeho vystúpenie v predvolebnej debate s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom na konci júna.

Debata vyvolala vážne pochybnosti o jeho psychickej a fyzickej kondícii, píše DPA. Prezident je v súčasnosti v izolácii po tom, ako mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.