Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Biden zvíťazil v štáte Michigan, má už 264 voliteľských hlasov

Demokratický kandidát na prezidenta USA a bývalý americký viceprezident Joe Biden prichádza s manželkou Jill Bidenovou vystúpiť s príhovorom k svojim stúpencom v meste Wilmington, v americkom štáte Delaware 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Michigan je kľúčovým, rozhodujúcim štátom so 16 voliteľskými hlasmi.

Washington 4. novembra (TASR) - Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvíťazil v štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Michigan je kľúčovým, rozhodujúcim štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Biden má po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Trump v roku 2016 nečakane zvíťazil v Michigane o menej než pol percentuálneho bodu nad svojou vtedajšou demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou, pripomína AFP.

Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom krajiny.

"Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov," povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb.