Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Bieloruský minister: Hrozí provokácia od Ukrajiny a rozšírenie vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V nedeľu bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky.

Minsk 16. augusta (TASR) - Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v piatok povedal, že existuje veľká šanca ozbrojenej provokácie zo strany susednej Ukrajiny. Situácia na spoločnej hranici podľa neho zostáva napätá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na bieloruskú agentúru BelTA.

"Vzhľadom na prítomnosť ukrajinských ozbrojených jednotiek v pohraničných oblastiach existuje vysoká pravdepodobnosť prípravy a uskutočnenia ozbrojených provokácií na našom území, ako aj rozsiahlych akcií, a to aj za účasti bieloruských nacionalistických formácií," vyhlásil Chrenin.

V nedeľu bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky. Dôvodom je údajné zostrelenie niekoľkých ukrajinských bezpilotných lietadiel vo vzdušnom priestore Bieloruska. Kyjev sa k obvineniu z narušenia bieloruského vzdušného priestoru nevyjadril, píše Reuters.

Prezident Bieloruska Alexanadr Lukašenko, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, vo štvrtok varoval, že Ukrajina môže napadnúť Bielorusko a rozšíriť tak vojnu.

Minulý týždeň v utorok ukrajinské jednotky vtrhli na ruské územie do Kurskej oblasti. Kyjev tvrdí, že počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku invázie ruských síl sa im už podarilo obsadiť územie s rozlohou vyše 1000 štvorcových kilometrov.