Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

TREST SMRTI: Bielorusko odsúdilo nemeckého dobrovoľníka na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viasna uvádza, že na základe Kriegerovho profilu na sociálnej sieti LinkedIn zistila, že pracoval ako zdravotník pre nemecký Červený kríž a ako ochrankár na veľvyslanectve USA v Berlíne.

Minsk 19. júla (TASR) - Nemeckého vojenského zdravotníka obvineného z viacerých trestných činov vrátane terorizmu odsúdil bieloruský súd na trest smrti zastrelením popravnou čatou. V piatok to uviedla bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna. TASR informáciu získala z agentúr AFP a Reuters.

Tridsaťročného Rica Kriegera údajne odsúdili koncom júna. Časť súdneho konania prebiehala za zatvorenými dverami. O jeho prípade neinformovala ani oficiálna bieloruská tlačová agentúra. V súčasnosti nie jasné, či sa Krieger plánuje voči rozsudku odvolať.

Podľa Viasny ho obvinili zo šiestich trestných činov vrátane vytvorenia extrémistickej skupiny alebo účasti v nej, spravodajskej činnosti, žoldnierskej činnosti a terorizmu.

Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že Kriegerov prípad môže súvisieť s jeho pôsobením v pluku Konstantyna Kalinowského. Pluk je jedným z mnohých zahraničných dobrovoľníckych zoskupení, ktoré bojujú po boku ukrajinskej armády. Pomenovaný je po poľsko-bieloruskom spisovateľovi z 19. storočia. Bieloruská vláda pluk považuje za extrémistickú skupinu.

Viasna uvádza, že na základe Kriegerovho profilu na sociálnej sieti LinkedIn zistila, že pracoval ako zdravotník pre nemecký Červený kríž a ako ochrankár na veľvyslanectve USA v Berlíne.

Ide o prvý prípad, keď niekoho v Bielorusku odsúdili na trest smrti za žoldniersku činnosť, priblížila Viasna.

Situáciu monitoruje aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. "Poskytujeme danej osobe konzulárnu pomoc a intenzívne spolupracujeme s bieloruskými orgánmi,“ uviedlo vo vyhlásení. "Trest smrti je krutá a nehumánna forma trestu, ktorú Nemecko za každých okolností odmieta," dodalo. "Presadzujeme jeho zrušenie na celom svete."

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti. Vyhradený je pre závažné zločiny ako vraždy za priťažujúcich okolností, terorizmus alebo vlastizrada. Od získania nezávislosti v roku 1991 v krajine popravili viac ako 400 ľudí. Odsúdenia cudzincov sú však mimoriadne vzácne.