Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Bielorusko tvrdí, že na hranice s Ukrajinou vyslalo lietadlá i zbrane

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na hranicu boli podľa veliteľa bieloruského letectva rozmiestnené letecké jednotky i sily protileteckej obrany, ako aj rádiová technika.

Minsk 20. augusta (TASR) - Bielorusko v pondelok uviedlo, že na svoje hranice s Ukrajinou vyslalo vojenské lietadlo, sily protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane. Prezident Alexandr Lukašenko len deň predtým vyhlásil, že v pohraničnom regióne nasadil takmer tretinu ozbrojených síl krajiny, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Skupina bola značne rozšírená a v tejto chvíli vykonáva svoju službu na južnej hranici našej krajiny," uviedol veliteľ bieloruského letectva a protivzdušnej obrany Andrej Lukianovič pre štátnu stanicu CTV.

Na hranicu boli podľa neho rozmiestnené letecké jednotky i sily protileteckej obrany, ako aj rádiová technika.

Niekoľko dní po prekvapivej ukrajinskej ofenzíve na územie Ruska Lukašenko - lojálny spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina - obvinil Kyjev z agresívnej politiky a z toho, že na hranice s Bieloruskom nasadil 120.000 vojakov, píše Reuters.

Ukrajina uviedla, že nezaznamenala zvýšenie počtu bieloruských vojakov na hraniciach a Lukašenkove vyjadrenia označila za "rétoriku" zameranú na uspokojenie Putina, ktorý Bielorusko využil pri svojej invázii na Ukrajinu vo februrári 2022.

Lukianovič pre CTV dodal, že Bielorusko v tomto roku očakáva ďalšie dodávky vojenských lietadiel od Moskvy a Bielorusko podľa neho vynakladá úsilie na posilnenie svojich protidronových systémov.