Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Bieloruský opozičný aktivista si prevzal Cenu Solidarity Lecha Walesu

Na archívnej snímke poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Latuška je bývalý bieloruský veľvyslanec v Poľsku, bývalý minister kultúry a bývalý riaditeľ Národného akademického divadla Janka Kupalu.

Varšava 18. septembra (TASR) - Bieloruskému opozičnému aktivistovi Pavlovi Latuškovi udelili Cenu Solidarity Lecha Walesu na znak podpory demokratického úsilia bieloruského ľudu. Latuškovi cenu odovzdal v stredu vo Varšave poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

Minister Sikorski počas slávnostného odovzdania vyhlásil, že cena je symbolom solidarity s ľuďmi, ktorí obetovali svoj život za ochranu mieru, demokracie a úcty k iným ľudským bytostiam.

Sikorski dodal, že Latuška preukázal, že "mužom, ktorý je odhodlaný bojovať nielen za svoju vlasť, ale aj za mier a demokraciu v Európe". "Cena Solidarity Lecha Walesu je symbolom uznania vašej odvahy, vašich činov, ktoré približujú deň, keď sa bieloruský ľud vráti do európskej rodiny slobodných národov," dodal minister.

Latuška povedal, že cena, ktorú dostal, je veľkou cťou, ako aj zodpovednosťou. Dodal tiež, že bieloruský ľud vie, že nie je osamotený, a cena je pre neho signálom, že demokratické zmeny v Bielorusku sú prioritou pre zahraničnú politiku Poľska.

Latuška je bývalý bieloruský veľvyslanec v Poľsku, bývalý minister kultúry a bývalý riaditeľ Národného akademického divadla Janka Kupalu. V roku 2020 ho prepustili pre jeho podporu protestov v Bielorusku, ktoré nasledovali po zmanipulovaných prezidentských voľbách. Neskôr vstúpil do Koordinačnej rady, organizácie, ktorá je v opozícii voči prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. V marci 2023 ho v Bielorusku odsúdili v neprítomnosti na 18 rokov odňatia slobody.