Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Irán využíva protesty v USA na rozdelenie spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Protesty proti vojne v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas sa už niekoľko mesiacov konajú na univerzitách na celom území Spojených štátov.

Washington 10. júla (TASR) - Biely dom v utorok obvinil Irán zo snahy využiť protesty v USA spojené s aktuálnou situáciou v Gaze. Zámery Iránu označil za neakceptovateľné po tom, čo riaditeľka amerických tajných služieb uviedla, že Teherán využíva protesty na ovplyvňovanie verejnej mienky a vyvolanie rozporov v americkej spoločnosti. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Pred iránskymi aktivitami v USA v utorok varovala riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová, ktorá uviedla, že aktéri napojení na iránsku vládu sa vydávajú za online aktivistov, ktorí podporujú usporiadanie protestov a poskytujú demonštrantom aj finančnú podporu.

Hovorkyňa Bieleho domu zdôraznila, že sloboda prejavu je pre americkú demokraciu mimoriadne dôležitá, avšak vláda musí občanov upozorniť, ak sú terčom vplyvových operácií zo zahraničia. "Budeme pokračovať v odhaľovaní pokusov o podkopávanie našej demokracie, tak ako to robíme aj dnes," uviedla Karine Jean-Pierreová. Teherán obvinenie USA nekomentoval.

Nemenovaný predstaviteľ úradu riaditeľky tajných služieb uviedol, že varovanie poukazuje na to, akým spôsobom sa ostatné štáty pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA snažia využiť kontroverzné témy s cieľom čo najviac polarizovať americkú spoločnosť. Podľa neho má na tom dlhodobý záujem práve Irán, ktorý pre tento účel využíva sociálne siete.

Protesty proti vojne v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas sa už niekoľko mesiacov konajú na univerzitách na celom území Spojených štátov. Mnohé z nich viedli až k blokádam jednotlivých univerzít a pozastaveniu vyučovania.