Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Blinken a Fiden diskutovali o snahe dosiahnuť mier v Pásme Gazy

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí v nedeľu pricestoval do Izraela, kde sa stretol s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Ankara 21. augusta (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan a jeho americký rezortný partner Antony Blinken v stredu v telefonickom rozhovore diskutovali o najnovšom úsilí zabezpečiť prímerie v Pásme Gazy, uviedol hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Hovorca zároveň ozrejmil, že telefonát sa uskutočnil na základe žiadosti americkej strany a že obaja ministri diskutovali zároveň aj o regionálnom rozvoji.

Na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy nie je času nazvyš, uviedol ešte v utorok Blinken na záver svojej návštevy na Blízkom východe. "Čas je rozhodujúci... Musí to byť dokončené v nadchádzajúcich dňoch a my urobíme všetko pre to, aby sme to dotiahli do konca," povedal šéf americkej diplomacie novinárom na letisku v katarskej Dauhe. Odtiaľ cestoval späť do Washingtonu, ozrejmila agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí v nedeľu pricestoval do Izraela, kde sa stretol s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom. Bola to už Blinkenova deviata cesta do oblasti Blízkeho východu od začiatku konfliktu v Pásme Gazy vlani v októbri.