Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Blinken: Čína musí prestať podporovať ruský zbrojársky priemysel

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa strategické partnerstvo medzi Ruskom a Čínou iba prehĺbilo.

Washington 18. júna (TASR) - Čínska podpora ruského zbrojárskeho priemyslu predlžuje vojnu na Ukrajine a "musí byť zastavená". Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

Peking poskytuje dôležitú podporu, ktorá umožňuje "Rusku udržiavať v chode obrannú priemyselnú základňu a vojnovú mašinériu", povedal Blinken na tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. "Takže to musí skončiť," dodal.

Šéf NATO opäť upozornil Čínu pred následkami, ak bude naďalej podporovať Moskvu. "Čína nemôže mať oboje. Nemôže naďalej udržiavať normálne obchodné vzťahy s krajinami v Európe a zároveň podnecovať najväčšiu vojnu, akú sme v Európe zažili od druhej svetovej vojny," vyhlásil.

Čína sa v otázke vojny na Ukrajine snaží vystupovať ako neutrálna strana a tvrdí, že Kyjevu ani Moskve neposiela vojenskú pomoc - na rozdiel od Spojených štátov a ďalších západných spojencov Ukrajiny.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa strategické partnerstvo medzi Ruskom a Čínou iba prehĺbilo. Peking však spochybňuje tvrdenia Západu, že prispieva k vojenskému ťaženiu Moskvy.