Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 4. september 2024Meniny má Rozália
< sekcia Zahraničie

Blinken: Irán dokáže vyrobiť materiál pre jadrové zbrane do 2 týždňov

Na archívnej snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody s Iránom, ktorej cieľom bolo regulovať iránske jadrové aktivity výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií.

Washington 19. júla (TASR) - Irán je schopný vyrobiť štiepny materiál používaný v jadrových zbraniach v priebehu jedného až dvoch týždňov, uviedol v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Správy o schopnostiach Iránu prichádzajú po nedávnom zvolení prezidenta Massúda Pezeškijána, ktorý vyhlásil, že je jeho cieľom "dostať Irán z izolácie" a že podporuje aj obnovenie jadrovej dohody (JCPOA) medzi Iránom a svetovými veľmocami z roku 2015.

Blinken povedal, že "v posledných týždňoch a mesiacoch sme videli Irán, ktorý v skutočnosti napreduje" vo svojom jadrovom programe.

Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody s Iránom, ktorej cieľom bolo regulovať iránske jadrové aktivity výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií. Blinken počas bezpečnostného fóra v Colorade zdôraznil, že JCPOA zlyhala pre iránske rozširovanie jadrových možností.

"Namiesto toho, aby bol Irán aspoň rok od získania kapacity na výrobu štiepneho materiálu pre jadrové zbrane, je teraz pravdepodobne jeden či dva týždne od toho, aby to dokázal," povedal Blinken, no dodal, že krajina doposiaľ jadrovú zbraň nevyvinula.

Úradujúci iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí Kaní začiatkom tohto týždňa povedal, že jeho krajina je aj naďalej odhodlaná dodržiavať dohodu. "Sme stále súčasťou JCPOA. Amerika sa však zatiaľ k dohode nevrátila, takže naším cieľom je oživiť dohodu z roku 2015," povedal minister. "Ani ja a ani nikto iný v Iráne nehovoril a ani nebude hovoriť o novej dohode. Máme (podpísanú) dohodu z roku 2015," doplnil minister.

Blinken sa k téme vyjadril len niekoľko dní po správach, ktoré hovorili o zintenzívnení ochrany prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Išlo o reakciu na údajné iránske sprisahanie, ktorého cieľom bolo zabiť Trumpa.