Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Blinken: Na dohodu medzi Izraelom a Hamasom nie je času nazvyš

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však podľa médií povedal, že jeho vláda bude trvať na udržaní kontroly nad Filadelfským koridorom.

Dauha 21. augusta (TASR) - Na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy nie je času nazvyš. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na záver svojej návštevy na Blízkom východe, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

"Čas je rozhodujúci... Musí to byť dokončené v nadchádzajúcich dňoch a my urobíme všetko pre to, aby sme to dotiahli do konca," povedal šéf americkej diplomacie novinárom na letisku v katarskej Dauhe, odkiaľ odcestoval späť do Washingtonu.

Blinken v pondelok v Tel Avive uviedol, že Izrael prijal návrh Spojených štátov na preklenutie rozdielov medzi znepriatelenými stranami a vyzval Hamas, aby tak urobil tiež.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však podľa médií povedal, že jeho vláda bude trvať na udržaní kontroly nad Filadelfským koridorom na hranici medzi Egyptom a Pásmom Gazy.

Americký minister zahraničných vecí v reakcii na toto vyjadrenie povedal, že USA dávajú od začiatku vojny v Gaze veľmi jasne najavo, že "neakceptujú dlhodobú okupáciu Pásma Gazy zo strany Izraela". Zároveň dodal, že nedávne rozhovory boli "veľmi jasné, pokiaľ ide o harmonogram a miesto stiahnutia (izraelskej armády) IDF z Gazy a Izrael s tým súhlasil".