Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Blinken: NATO posiela Ukrajine stíhačky F-16 a predstavia balík pomoci

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR-AP

Viacúčelové stíhacie lietadlá F-16 sú podľa Blinkena na ceste z Dánska a Holandska.

Washington 10. júla (TASR) - Členské krajiny NATO začali so sľúbenými dodávkami stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Počas summitu vo Washingtone tiež predstavia rozsiahly balík pomoci pre túto krajinu. Uviedol to v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters a stanice BBC.

Viacúčelové stíhacie lietadlá F-16 sú podľa Blinkena na ceste z Dánska a Holandska. "Tie F-16 budú na ukrajinskom nebi lietať ešte v lete," povedal.

Členské krajiny podľa jeho slov majú rozsiahly balík, ktorý ich lídri predstavia počas nasledujúcich dní. "Balík vytvorí veľmi jasný, silný, robustný a dobre osvetlený most k členstvu Ukrajiny v NATO," povedal.

Blinken reagoval aj na otázku o predstave možného ukrajinského víťazstva vo vojne proti Rusku. Za prípadný úspech označil "silnú a nezávislú Ukrajinu", ktorá je schopná stáť na vlastných nohách a je vo vysokej miere začlenená do organizácií ako Európska únia a NATO.

Presvedčenie, že Ukrajina sa stane členskou krajinu Aliancie, vyjadril v stredu aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.