Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Blinken odcestuje do Egypta, kde bude rokovať o prímerí v Pásme Gazy

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Vojna v Pásme Gazy trvá už takmer rok a zahynulo pri nej už viac ako 40.000 ľudí. Vojne predchádzal útok Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 Izraelčanov.

Washington 17. septembra - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v utorok odcestuje do Egypta, kde bude s egyptskými predstaviteľmi rokovať o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov. V noci na utorok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Blinken bude v Egypte rokovať o dosiahnutí dohody, ktorá "zabezpečí prepustenie všetkých rukojemníkov, zmierni utrpenie palestínskeho ľudu a prispeje k nastoleniu širšej regionálnej bezpečnosti", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

USA sa spolu s Katarom a Egyptom už niekoľko mesiacov pokúšajú dosiahnuť dohodu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas o zastavení vojny a prepustení izraelských rukojemníkov v Pásme Gazy výmenou za palestínskych väzňov držaných v Izraeli.

Pokrok v rokovaniach však súčasnosti komplikuje najmä požiadavka Izraela ponechať svoje sily v tzv. filadelfskom koridore na hraniciach Pásma Gazy a Egypta. Ich cieľom je udržať nárazníkovú zónu v tejto oblasti. Rokovania navyše komplikujú aj špecifiká výmeny rukojemníkov za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom.

Vojna v Pásme Gazy trvá už takmer rok a zahynulo pri nej už viac ako 40.000 ľudí. Vojne predchádzal útok Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 Izraelčanov.