Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Zahraničie

Blinken rokoval s Jermakom o priblížení Ukrajiny k členstvu v NATO

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken a Jermak zároveň diskutovali o úsilí krajín G7 "zvýšiť odolnosť" kyjevskej energetickej sústavy, ktorá bola počas uplynulých mesiacov terčom útoku Ruska.

Washington 2. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v utorok rokovali o zámere členov NATO priblížiť Ukrajinu k Aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Stretnutie vo Washingtone predchádzalo budúcotýždňovému summitu NATO. Ukrajina dúfa, že tam získa záruky pre svoju kandidatúry na člena. Blinken vyhlásil, že Ukrajina sa stane členom NATO a že summit "dopomôže vybudovať most" k tomuto výsledku.

"Hovorili o viacerých záležitostiach vrátane cieľa priblížiť Ukrajinu k členstvu v NATO či o pomoci posilniť Ukrajinu v boji s ruskou agresiou," informoval hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel. Blinken a Jermak zároveň diskutovali o úsilí krajín G7 "zvýšiť odolnosť" kyjevskej energetickej sústavy, ktorá bola počas uplynulých mesiacov terčom útoku Ruska.

Moskva začala inváziu na Ukrajine vo februári 2022.