Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Blinken ukončil cestu zameranú na podporu Ukrajiny v Poľsku

Na snímke minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (vľavo) a poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski (vpravo) opúšťajú tlačovú konferenciu vo Varšave (Poľsko) vo štvrtok 12. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Blinken si počas svojej cesty vypočul od ukrajinských predstaviteľov opakované žiadosti o povolenie používať západne zbrane dlhého dosahu pri útokoch na územie Ruska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 12. septembra (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa stretol vo štvrtok vo Varšave so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Ministri rokovali o bilaterálnych vzťahoch, ako aj o pomoci pre Ukrajinu, oznámilo americké veľvyslanectvo vo Varšave. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

"Rokovali o spoločnom záväzku voči demokratickým hodnotám a o posilňovaní pomoci pre Ukrajinu vo svetle nevyprovokovanej ruskej agresie," uviedlo veľvyslanectvo. Dodalo, že ministri hovorili aj o spoločných snahách týkajúcich sa boja proti "škodlivému ruskému vplyvu" a provokatívnemu konaniu Moskvy.

Blinken ukončil v Poľsku svoju cestu po niekoľkých európskych krajinách, ktorá bola zameraná na pomoc pre Ukrajinu. V rámci tejto cesty navštívil začiatkom týždňa Britániu a v stredu so svojím britským rezortným kolegom Davidom Lammym zavítal na Ukrajinu.

Blinken si počas svojej cesty vypočul od ukrajinských predstaviteľov opakované žiadosti o povolenie používať západne zbrane dlhého dosahu pri útokoch na územie Ruska.

Sikorski vo štvrtok na Blinkena taktiež apeloval, aby Spojené štáty uvoľnili obmedzenia na používanie zbraní s dlhým dosahom. Podľa šéfa poľskej diplomacie by Ukrajinci mali dostať toto povolenie, pretože Rusko "pácha vojnové zločiny a útočí na civilné ciele". "Verím, že Ukrajina má právo používať západné zbrane, aby zabránila vojnovým zločinom," povedal Sikorski.

Blinken sa vo Varšave vo štvrtok stretol aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a premiérom Donaldom Tuskom, ktorý majú podobne proukrajinský postoj ako Sikorski.

Šéf americkej diplomacie v stredu v Kyjeve sľúbil, že Spojené štáty a ich spojenci sa budú zaoberať žiadosťou Ukrajiny o povolenie používať zbrane dodávané Západom pri útokoch hlboko na územie Ruska. Zároveň uviedol, že americký prezident Joe Biden bude o tejto záležitosti v piatok rokovať vo Washingtone s britským premiérom Keirom Starmerom.

Biden už skôr Ukrajine povolil používať americké rakety pri cezhraničných útokoch v rámci sebaobrany, ale do značnej miery obmedzil vzdialenosť, do ktorej ich môžu ukrajinské sily odpaľovať.