Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 23. august 2024Meniny má Filip
< sekcia Zahraničie

Blinken upozornil Izrael na vysoký počet civilných obetí v Gaze

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v posledných dňoch podnikla niekoľko útokov vrátane útokov na utečenecký tábor a školy spravované OSN, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania.

Washington 16. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok upozornil dvoch predstaviteľov izraelskej vlády na "neprijateľne vysoké" počty civilných obetí po izraelských útokoch v Pásma Gaze, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Izraelská armáda v posledných dňoch podnikla niekoľko útokov vrátane útokov na utečenecký tábor a školy spravované OSN, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania.

Najvyššie postavený americký diplomat sa v pondelok stretol s izraelským poradcom pre národnú bezpečnosť Cachim Hanegbim a ministrom pre strategické záležitosti Ronom Dermerom, aby podľa Millera vyjadril vážne znepokojenie nad nedávnymi civilnými obeťami v Pásme Gazy.

"Počet obetí je stále neprijateľne vysoký. Naďalej vidíme príliš veľa civilistov zabitých v tomto konflikte," povedal novinárom Miller.

Pri izraelských útokoch v sobotu zahynulo viac ako 90 ľudí v tábore neďaleko mesta Chán Junís. Izraelská armáda vyhlásila, že cieľom útoku bol líder ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad Dajf a popredný veliteľ hnutia Rafa Saláma. Podľa tvrdenia izraelskej armády Saláma zahynul pri útoku.

Témami schôdzky Blinkena s izraelskými predstaviteľmi boli aj prímerie medzi Izraelom a Hamasom, humanitárna pomoc pre Pásmo Gazy a povojnové plány, povedal hovorca.

Vojna v Pásme Gazy začala po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala najmenej 38.584 obetí na životoch.

Americký prezident Joe Biden je v USA vystavený kritike a politickému tlaku v súvislosti s ťažkou situáciou Palestínčanov v enkláve, píše AFP.

"Sme neuveriteľne znepokojení pokračujúcim umieraním Palestínčanov v Gaze," odpovedal Miller na otázku o amerických zbraniach poskytnutých Izraelu.