Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval nového vodcu Hamasu, aby prijal rozhodnutie o prímerí

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Americký minister prízvukoval, že Sinwár má "moc zabezpečiť dosiahnutie dohody o prímerí, ktorá zastaví vojnu v Gaze a oslobodí rukojemníkov".

Annapolis 7. augusta (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok naliehal na novovymenovaného politického šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, aby súhlasil s prímerím v Pásme Gazy.

Šéf americkej diplomacie dodal, že rozhovory o implementácii dohody o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy po mesiacoch rokovaní pokračovali aj napriek zabitiu Ismáíla Haníju, ktorého funkciu teraz Sinwár prevzal.

Blinken podľa denníka The Times of Israel (TOI) tvrdí, že snahy o dosiahnutie prímeria sú v záverečnej fáze, ale dohodu ohrozuje súčasné napätie v súvislosti s Iránom, ktorý sa Izraelu vyhráža trestom za Haníjovu násilnú smrť.

Podľa agentúry AFP Blinken upozornil, že Sinwár, ktorý je aj údajným hlavným strojcom plánu na vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023, má pri rozhodovaní o uzavretí prímeria hlavné slovo.

Americký minister prízvukoval, že Sinwár má "moc zabezpečiť dosiahnutie dohody o prímerí, ktorá zastaví vojnu v Gaze a oslobodí rukojemníkov". Dodal, že od Sinwára závisí, či nastane prímerie, ktoré "očividne pomôže toľkým Palestínčanom v zúfalej núdzi, ženám, deťom, mužom, ktorí sa ocitli v krížovej paľbe".