Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Bloomberg: Ruské ponorky Paltus sa dvakrát objavili pri Írskom mori

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Počas ruskej invázie na Ukrajinu utrpela ruská Čiernomorská flotila vážne straty v dôsledku útokov ukrajinských rakiet a námorných dronov.

Dublin 2. júla (TASR) - Ruské útočné ponorky uskutočnili v blízkosti Írskeho mora od začiatku invázie na Ukrajinu v 2022 dve misie, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním na tri osoby oboznámené so záležitosťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

K prvému nasadeniu ruskej ponorky triedy Paltus v blízkosti Írskeho mora došlo približne pred rokom a pol, zatiaľ čo druhý prípad sa odohral nedávno.

Ponorka triedy Paltus je dieselelektrická útočná ponorka schopná odpaľovať ruské riadené rakety s plochou dráhou letu Kalibr, ako aj torpéda a námorné míny.

Rusko v roku 2022 oznámilo, že jeho námorníctvo uskutoční rozsiahly súbor cvičení, do ktorých sa zapoja všetky jeho flotily od Tichého oceánu až po Atlantik. V tom istom roku britské ministerstvo obrany informovalo, že ruská Čiernomorská flotila premiestnila niektoré svoje ponorky triedy Paltus z prístavu v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym do Novorossijska na juhu Ruska.

Počas ruskej invázie na Ukrajinu utrpela ruská Čiernomorská flotila vážne straty v dôsledku útokov ukrajinských rakiet a námorných dronov.