Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Bolívia pre lesné požiare vyhlásila núdzový stav

Hasiči sa pokúšajú zvládnuť lesný požiar. Foto: TASR/AP

V Južnej Amerike práve vrcholí sezóna lesných požiarov, ktorá trvá od augusta do septembra. V Bolívii však prišla nezvyčajne skoro a krajinu už od júla po období sucha ničia veľké ohne.

La Paz 8. septembra (TASR) - V juhoamerickej Bolívii, ktorá zápasí s lesnými požiarmi, v sobotu vyhlásili núdzový stav na národnej úrovni. Toto opatrenie podľa ministra obrany Edmunda Novilla umožní krajine urýchlene skoordinovať medzinárodnú podporu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V Bolívii zaznamenali tento rok najväčší počet lesných požiarov od rekordného roku 2010. Podľa brazílskej agentúry Inpe, ktorá ich monitoruje, v dôsledku zhorelo najmenej tri milióny hektárov plochy.

V Južnej Amerike práve vrcholí sezóna lesných požiarov, ktorá trvá od augusta do septembra. V Bolívii však prišla nezvyčajne skoro a krajinu už od júla po období sucha ničia veľké ohne. Tento stav sa pritom očakáva až do decembra a počet požiarov zrejme bude ďalej stúpať.

Bolívijské hasičské zložky sú podľa Reuters vyčerpané a tamojšia vláda už požiadala o medzinárodnú pomoc. Domorodí dobrovoľníci sa tiež snažili pred požiarmi ochrániť pôdu v blízkosti suchého listnatého lesa Chiquitano na východe, niektorí sa však museli evakuovať.