Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Borrell: EÚ odsudzuje iránsky útok na Izrael, je potrebné prímerie

Izraelská armáda a polícia pracujú na poškodenej budove školy, ktorú zasiahli rakety vypálené z Iránu v izraelskom meste Gadera v utorok 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 1. októbra (TASR) - Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje iránsky raketový útok na Izrael, uviedol v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell a vyzval na okamžité prímerie na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Existuje riziko, že nebezpečný cyklus útokov a odvetných opatrení sa vymkne spod kontroly. Je potrebné okamžité prímerie v celom regióne," napísal Borrell na sieti X. Podľa jeho slov je EÚ plne odhodlaná pracovať na tom, aby sa predišlo regionálnej vojne.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd. Pokyn na vykonanie útoku údajne vydal samotný iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí. Revolučné gardy medzičasom uviedli, že ich raketový útok bol cielený na "tri vojenské základne" v okolí Tel Avivu, pričom vôbec prvýkrát použili hypersonické rakety Fattáh.

Iránsky útok na Izrael odsúdili predstavitelia viacerých európskych krajín a Spojených štátov.