Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Borrell: EÚ odsudzuje útoky na misie OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mierová misia OSN dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí.

Brusel 14. októbra (TASR) - Európska únia odsudzuje všetky útoky na misie OSN, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na minulotýždňové bojové akcie izraelských síl, pri ktorých utrpeli zranenia príslušníci mierových síl OSN (UNIFIL) v Libanone. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy agentúry Reuters.

"Takéto útoky na príslušníkov mierových síl OSN predstavujú závažné porušenie medzinárodného práva a sú absolútne neprijateľné. Tieto útoky sa musia okamžite zastaviť," uviedol Borrell vo vyhlásení v mene EÚ, ktoré bolo zverejnené v nedeľu večer.

"(EÚ) vyjadruje vážne znepokojenie v súvislosti s útokmi izraelskej armády na sily UNIFIL, pri ktorých došlo k zraneniu niekoľkých pracovníkov," zdôraznil.

Izrael spochybňuje niektoré správy OSN o incidentoch s UNIFIL. Premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že pri eskalácii bojov s militantmi Hizballáhu zo seba robili "ľudské štíty".

Borrell vo vyhlásení poznamenal, že "všetci aktéri" konfliktu sú povinní zaistiť bezpečnosť a ochranu personálu a majetku OSN. "Očakávame vysvetlenia a dôkladné vyšetrovanie zo strany izraelských orgánov v súvislosti s útokmi na misiu UNIFIL, ktorá zohráva zásadnú úlohu v rámci stability južného Libanonu," dodal.

Mierová misia OSN dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Zapojilo sa do nej už viac ako 10.000 vojakov z vyše 50 krajín sveta. Mnohé jednotky OSN prišli napríklad z Indonézie, Talianska či Indie.