Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Borrell kritizuje postoj USA pri situácii v Gaze

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell hovorí s novinármi počas jeho príchodu na summit EÚ v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell spochybnil postoj USA, ktoré dali Izraelu 30 dní na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy.

Brusel 17. októbra (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok spochybnil postoj Spojených štátov, ktoré dali Izraelu 30 dní na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Za ten čas môže podľa neho za súčasných podmienok zomrieť veľa ľudí. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

"USA povedali Izraelu, že musí zlepšiť humanitárnu pomoc pre Gazu, ale dali mu mesačný odklad. Jeden mesiac pri súčasnom tempe zabíjania ľudí" bude stáť veľa ľudských životov, povedal Borrell v Bruseli. Dodal, že situácia v Pásme Gazy je katastrofálna.

Americká administratíva tento týždeň upozornila Izrael, že v priebehu nasledujúcich 30 dní musí zvýšiť objem humanitárnej pomoci dodávanej do Pásma Gazy. Ak tak Izrael neurobí, ohrozí vojenskú pomoc, ktorú dostáva od Washingtonu, píše sa v liste adresovanom izraelskému ministrovi pre strategické záležitosti Ronovi Dermerovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin v liste upozornili, že USA v posledných mesiacoch zaznamenali výrazné zníženie objemu pomoci vstupujúcej do Pásma Gazy.