Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Borrell: Šéfovia diplomacií EÚ budú diskutovať o Orbánových cestách

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell hovorí s novinármi počas príchodu na zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v budove Európskej rady v Bruseli v pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) minulý týždeň schválil rezolúciu, ktorou odsúdil stretnutie Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli.

Brusel 22. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú na pondelkovom zasadnutí hovoriť o "neprijateľných" zahraničných cestách maďarského premiéra Viktora Orbána. Uviedol to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Budeme diskutovať o tom, čo sa stalo, a o postojoch maďarskej vlády," povedal Borrell. Dodal, že členské krajiny EÚ budú musieť o tejto veci diskutovať pred prijatím prípadných rozhodnutí o tom, ako zvládnuť maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v nasledujúcich mesiacoch.

Je neprijateľné, aby maďarská vláda obviňovala EÚ z podpory vojny, cituje server atv.hu šéfa diplomacie EÚ, ktorý inicioval na pondelok samostatné stretnutie s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Borrell pripomenul, že šéf maďarskej diplomacie obvinil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Úniu z podpory vojny. "Je to úplne neprijateľné. EÚ nepodporuje vojnu. Európska únia nie je na strane vojny," podčiarkol s poznámkou, že EÚ podporuje Ukrajinu v jej vojne proti agresii. Európska únia chce v súlade s Chartou OSN vojnu ukončiť, zdôraznil vysoký predstaviteľ Únie.


Orbán v júli navštívil Ukrajinu, Rusko, Čínu a Spojené štáty, pričom tieto zahraničné cesty označil za "mierovú misiu". Lídri EÚ v reakcii uviedli, že maďarský premiér počas nich nehovoril v mene 27-členného bloku.

Európsky parlament (EP) minulý týždeň schválil rezolúciu, ktorou odsúdil stretnutie Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli. Kroky maďarského premiéra poslanci EP označili za hrubé porušenie zmlúv a spoločnej zahraničnej politiky EÚ. Dodali, "že by Maďarsko malo niesť následky".