Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Borrell: Venezuela musí zaručiť právo na slobodu zhromažďovania

Na snímke protestujú ľudia proti výsledku volieb. Foto: TASR/AP

Vo viacerých venezuelských mestách vypukli v pondelok protesty po oznámení výsledku prezidentských volieb, v ktorých podľa volebnej komisie zvíťazil Maduro.

Brusel 31. júla (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok apeloval na venezuelské bezpečnostné zložky, aby v krajine zaručili pokojné protestné zhromaždenia. Reagoval tak na potlačenie protestov proti víťazstvu prezidenta Nicolása Madura v prezidentských voľbách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"V týchto ťažkých časoch je dôležité, aby demonštrácie a protesty boli pokojné. Bezpečnostné sily musia zaistiť plné dodržiavanie ľudských práv, najmä práva na protest a práva na slobodu zhromažďovania," uviedol Borrell vo vyhlásení.

Vo viacerých venezuelských mestách vypukli v pondelok protesty po oznámení výsledku prezidentských volieb, v ktorých podľa volebnej komisie zvíťazil Maduro nad opozičným kandidátom Edmundom Gonzálezom Urrutiom. Opozícia označila voľby za zmanipulované a tvrdí, že jej kandidát získal viac hlasov.

Bezpečnostné zložky zasiahli proti demonštrantom slzotvorným plynom a gumovými projektilmi. Podľa mimovládnej organizácie Foro Penal zahynulo pri protestoch dosiaľ 11 civilistov.

Venezuelská Národná volebná rada (CNE) tvrdí, že Maduro získal vo voľbách 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia podľa nej skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov. Detailné výsledky volieb však CNE nezverejnila.

Borrell uviedol, že CNE "zverejnila iba výsledky volieb zodpovedajúce 80-percentnému sčítaniu hlasov bez toho, aby poskytla akýkoľvek zdroj alebo systém, ktorý by umožnil ich overenie". "Na základe tohto čiastočného výsledku, ktorý nie je možné overiť, CNE vyhlásila Nicolása Madura za víťaza volieb," dodal.

"Európska únia naliehavo žiada CNE, aby okamžite poskytla prístup k údajom o hlasovaní vo všetkých volebných miestnostiach. Kým nebudú zverejnené a overené záznamy o hlasovaní, nebude možné uznať už vyhlásené výsledky volieb," vyhlásil šéf diplomacie EÚ.