Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Borrell vyzval na prešetrenie paľby, ktorá poškodila kanceláriu v Gaze

Palestínčania sa zhromažďujú na okraji krátera po izraelskom leteckom útoku v oblasti, kde sa ukrývajú vysídlené osoby v Chán Júnis v južnom pásme Gazy, piatok 21. júna 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodný výborý Červeného kríža v noci na sobotu informoval o úmrtiach 22 civilistov a poškodení kancelárie v Gaze v dôsledku paľby so "strelami ťažkého kalibru".

Brusel 22. júna (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu odsúdil ostreľovanie, ktoré poškodilo kanceláriu Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v Pásme Gazy a vyžiadalo si desiatky obetí. Zároveň vyzval na jeho nezávislé preskúmanie. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

MVČK v noci na sobotu informoval o úmrtiach 22 civilistov a poškodení kancelárie v Gaze v dôsledku paľby so "strelami ťažkého kalibru", ktoré dopadli neďaleko budovy. V jej okolí sa pritom podľa organizácie nachádzali stovky vysídlených ľudí žijúcich v stanoch vrátane Palestínčanov spolupracujúcich s Červeným krížom.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze hlásilo až 25 obetí a 50 zranených a z ostreľovania, ktoré podľa neho cielilo na utečenecký tábor al-Mawásí, obvinilo Izrael.

MVČK pritom priamo neuviedol, kto je za ostreľovanie zodpovedný. Hovorca izraelskej armády pre AFP povedal, že "nič nenasvedčuje tomu", že útok vykonali izraelské sily, armáda však incident preveruje.

Oblasť al-Mawásí je Izraelom označená bezpečná humanitárna zóna, do ktorej utiekli tisícky Palestínčanov po spustení izraelského pozemného útoku na mesto Rafah na juhu palestínskej enklávy.

Istý obyvateľ agentúre Reuters napísal, že dva tanky z neďalekého kopca vypálili strely, ktoré zasiahli stany vysídlených ľudí v oblasti.